Operatorul național de transport al gazelor naturale a avut un profit net în creștere cu peste 105 milioane de lei în primul semestru din 2024, față de același interval al anului precedent, conform rezultatelor financiare consolidate, publicate vineri pe platforma Bursei de Valori București. Unul dintre elementele care au dus la acest avans a fost majorarea veniturilor, de peste 20 de ori, din serviciile de livrare a gazelor naturale de către Vestmoldtransgaz, sucursala Transgaz de peste Prut, care este operatorul național din Republica Moldova.
Transgaz a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit brut de 221,9 de milioane de lei, cu 119%, respectiv peste 120 de milioane de lei mai mult față de același interval din 2023, conform situației financiare individuale.
Rezultatele financiare consolidate, care includ și situația sucursalei din Republica Moldova, unde Transgaz deține 75% din pachetul de acțiuni, arată o creștere de 129,3 milioane de lei, de la 93,7 milioane de lei la 223 milioane de lei, respectiv o creștere cu 138% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În ceea ce privește profitul net realizat, după plata impozitului pe profit, acesta a avut în semestrul I din 2024 față de profitul net din semestrul I 2023, o creștere de peste 97 de milioane de lei – până la 176 de milioane de lei, adică un avans de 123%, conform situației financiare individuale.
Situația financiară consolidată indică o creștere de 105,5 milioane de lei, până la un total de 176,3 milioane de lei, respectiv o un avans de 149%.
Conform raportului semestrial al Transgaz, la nivelul situației financiare individuale, veniturile din exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții conform cu IFRIC12 au crescut în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 258.990 mii lei în principal pe seama:
Cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții conform cu IFRIC12 au crescut în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 131.078 mii lei în principal din cauza:
De remarcat este și că rezultatele financiare individuale realizate sunt mult peste cele bugetate de conducerea companiei, care estimase cheltuieli mai mari pe mai multe segmente, printre care cu personalul, taxe și impozite sau de exploatare.
Astfel, profitul brut realizat în semestrul I 2024, de 221,9 milioane de lei, este cu 150% mai mare față de cel bugetat, de 88,8 milioane de lei. În același timp, rezultatul net realizat, de 176 milioane de lei, este cu 163% mai mare decât cel bugetat, de 66,8 milioane de lei.
Raportul Transgaz privind rezultate consolidate include detalii și referitor la încasările mai mari venite din Republica Moldova, dar și cheltuieli peste cele pe care le-a avut de făcut compania în urmă cu un an.
Astfel, Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a înregistrat în semestrul I 2024 venituri din servicii de livrare a gazului natural mai mari cu 73,6 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent (77,2 milioane de lei în sem. 1 din 2024, față de 3,5 milioane de lei în sem.I 2023.
La capitolul cheltuieli de exploatare, pe lângă cele cu redevența, se văd creșteri la:
Transgaz întocmește situații financiare consolidate de grup, în calitate de societate-mamă, ca urmare a achiziționării VESTMOLDTRANSGAZ SRL din Republica Moldova de către EUROTRANSGAZ SRL, în anul 2018
Companii consolidate din grupul Transgaz:
Începând cu data de 25.08.2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% din capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiară Transgaz din Republica Moldova, ce deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.
Din 19 septembrie 2023, operatorul național român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a preluat oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova de la gigantul rus Gazprom.
Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale a raportat un profit net de 159,9 milioane de lei la finalul anului trecut, cu 56% mai mic decât cel realizat în anul precedent, de 365,7 milioane de lei, arată datele preliminare ale Transgaz pe 2023. Confom datelor Transgaz, unele venituri au crescut, precum veniturile din activitatea de transport internațional și asimilate, dar s-au majorat și multe cheltuieli ale companiei, precum cele cu redevențele.
Transgaz este deținută de stat, prin Secretariatul general al Guvernului, în proporție de 58,5%.
Citiți și: